Share

Linkedin on ilmoittanut alkaneensa kiristää käyttöehtojensa tulkintaa, mitä tulee palvelun yhteydessä usein käytettyihin verkkopalveluihin ja selainlisäosiin (pluginit). Erityisesti osa myynnin ja rekrytoinnin parissa työskentelevistä käyttää ulkoisia palveluita, kuten Skrapp ja Hunter, etsiessään kiinnostavien henkilöiden yhteystietoja eri tavoin, pyrkien välttämään Linkedinille InMaileista tai Premium-tileistä maksamisen.

Olen itsekin käyttänyt vuosien varrella useita eri verkkopalveluja ja selainlisäosia kerätessäni asiakaslistoja, yhteystietoja tai tehdessäni muistiinpanoja Linkedinistä löydettyjen profiilien oheen, palvelun itsensä ollessa hyvin rajoittunut, mitä tulee ihmisten ilmaiseen kontaktoitavuuteen. Viimeisen vuoden aikana olen myös erilaisissa Social Selling – ja Linkedin rekrytointi -koulutuksissa jakanut tietoa eri selainlisäosien käytöstä, mutta niiden osalta on nyt syytä ottaa pieni tarkistus, miten palveluita voidaan jatkossa käyttää, ettei Linkedin suutu ja rankaise.

Ja rankaisukeinonahan on yleensä tilin sulkeminen joko väliaikaisesti tai lopullisesti, riippuen rikkeen vakavuudesta. Mutta ei hätää, tähänkin on omat jipponsa, joista myöhemmin tässä kirjoituksessa.

 

HUOM! En suosittele Linkedinin käyttöehtojen rikkomista, otat tietoisen riskin jos näin teet. Saamieni tietojen mukaan väärinkäytöksiin syyllistynyt tili suljetaan, muista sanktioista ei ole toistaiseksi löytynyt kokemuksia jaettavaksi. Suosittelen konsultoimaan asiaan perehtynyttä asianajajaa, jos pelkäät muita mahdollisia sanktioita, joihin Linkedin saattaa ryhtyä käyttöehtojen rikkojia vastaan. Alla esitettyjen vaihtoehtojen osalta kannattaa harkita tarkkaan, mitkä vaihtoehdoista soveltuvat omaan tarpeeseesi, ja mitkä saattavat aiheuttaa Linkedinin osalta sanktioita. Suomeksi: käytät neuvojani omalla vastuulla, jos koet niiden rikkovan Linkedinin tarkoittamaa tietojen keräämistä ja hyödyntämistä!

 

Linkedinin tiukentunut tulkinta käyttöehdoista tarkoittaa, että palvelun yhteydessä ei saisi käyttää MITÄÄN ulkoista palvelua etsimään, tallentamaan, tai hallinnoimaan Linkediniin tallennettua dataa. Erityisesti Chrome-lisäosat ovat nyt tiukan syynin alla.

Se, että tiukennus koskee erityisesti Chrome-lisäosia, ei liene kenellekään yllätys, kun Google ja Microsoft taistelevat niin monella rintamalla toisiaan vastaan. Tiukennus ei siis tämän hetkisen tiedon mukaan ole yhtä tarkan syynin alla, jos käytät selainlisäosia Microsoftin omien selainten puitteissa, vaan fokus on juurikin Googlen Chrome-selaimen kautta tehtävään ”data scrapingiin” keskittyvissä palveluissa.

On erikseen todettava, että KAIKKI ulkoiset palvelut, joilla tietoa voidaan etsiä tai tallentaa Linkedinin sisältä ja mitkä eivät ole Linkedinin omia tai auktorisoimia, ovat nyt lähtökohtaisesti kiellettyjä, jollei toisin ole erikseen ilmoitettu. Tämä rajoitus ei koske esim. Salesforcen, SAPin, Oraclen, Hootsuiten, ym. kumppanien ATS-, CRM- tai julkaisujärjestelmiä, vaan kaikkia muita, jotka eivät erillistä lupaa ole saaneet tai kumppaniohjelmaan kuulu. Hieman erikoinen rajanveto, mutta siihen heillä tietysti on hyvät syyt ja täysi oikeus, vaikka se omaakin toimintaani hieman hankaloittaa ja hidastaa.

Jos haluat jatkossakin hyödyntää ulkoisia palveluita Linkedinistä löydettyjen kiinnostavien henkilöiden tavoittamiseen, listojen keräämiseen tai yhteystietojen etsimiseen, on sinulla pari vaihtoehtoa.

Esim. Hunter-palvelun perustaja kommentoi tuoreeltaan, että he lopettavat suoran tuen Linkedinille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Hunteria voisi hyödyntää tiedonkeruuseen, se vain pitää tehdä hieman eri tavoin. Käytännössä sinun ei kannata pitää Hunteria enää selaimessa, eli Hunterin kuvakkeet / toiminnot eivät jatkossa saa enää olla näkyvissä Linkediniä käyttäessäsi.

Hunterin kohdalla voit toimia seuraavasti:

  • Tee haku Linkedinissä
  • Kopioi löytämäsi kiinnostavan / kiinnostavien profiilien tiedot (nimi, yritys) tekstitiedostoon tai Exceliin. Suorien kontaktien suhteen voit totta kai ottaa henkilöihin suoraan yhteyttä Linkedinin kautta tai näet suoran yhteystiedon ja voit lähestyä kohdehenkilöä sähköpostitse, mutta kaikki 1. tason ulkopuolella olevat profiilit voit tavoittaa muuta kautta, ja nämä ovat juurikin ne profiilit, joista keräät yrityksen ja henkilön nimen Exceliin.
  • Avaa Hunter.io -verkkopalvelu, kirjaudu sisään/luo ilmainen tili ja tee haku kohdeyrityksen (verkkosivu)domainilla. Hunter etsii (jatkossa vain muualta kuin Linkedinistä) verkosta tietolähteitä, joista kyseisen yrityksen henkilöstön sähköpostiosoitteita on tunnistettavissa.
  • Tehtyäsi ensin yrityskohtaisen haun, voit sen jälkeen etsiä tunnistamasi henkilön nimellä löydetyistä osoitteista. Osoitteita löytyy varsinkin keskisuurista ja suurista yrityksistä melko helposti, pienemmistä ei niinkään.

 

Voit myös luoda toisen Linkedin-profiilin jollain keksimälläsi uudella Live- tai Gmail-sähköpostiosoitteella. Tällöin toinen tapa tehdä tehokkaita hakuja yhteystiedoista menee seuraavasti (HUOM! Tämä tapa saattaa osoittautua Linkedinin tulkinnassa laittomaksi):

  • Millä selaimella käytät nettiä pääasiallisesti? Jos se on Chrome, lisää erilaisia selainlisäosia (Skrapp, Hunter, tms.) siihen TOISEEN selaimeen. Ja toisin päin, eli jos käytät normaalisti vaikkapa Firefoxia, lisää lisäosat Chromeen.
  • Avaa ensisijainen Linkedin-tilisi sillä selaimella, jossa EI OLE lisäosia.
  • Tee haku Linkedinissä
  • Kopioi löytämäsi kiinnostavan / kiinnostavien profiilien tiedot (nimi, yritys) tekstitiedostoon tai Exceliin. Joissain tilanteissa ja hauissa, eri lisäosia hyödyntäessäsi, kannattaa tallentaa myös kiinnostavan profiilin suora URL eli verkkosivuosoite talteen.
  • Sulje Linkedin, avaa toissijainen selain ja avaa sillä toissijainen Linkedin-tilisi.
  • Sinulla on kolme vaihtoehtoa.
    • A) Avaa vain ne profiilit, jotka olit Exceliin lisännyt, ja kerää niihin liittyvät yhteystiedot ym. tieto selainlisäosien avulla kuten olet aiemminkin tehnyt. Jos tilisi suljetaan, et menetä verkostoasi ja statustasi, ainoastaan tyhjän tilin, jolla olet näitä ”semi-laittomia” hakuja tehnyt. Nehän eivät itse asiassa riko mitään varsinaista amerikkalaista henkilötietosuojalakia (jonka mukaan käyttöä tulkitaan palveluiden ollessa amerikkalaisia), mutta ne rikkovat Linkedinin käyttöehtojen uutta, kiristynyttä tulkintaa.
    • B) Tee haku Linkedinissä ja hyödynnä lisäosia kuten olet ennenkin tehnyt, eli exporttaat liidilistoja, automatisoit profiilivierailuja, keräät yhteystietoja, jne. Tee näitä toimenpiteitä kuitenkin vain pieniä määriä kerralla, harvakseltaan ja ei joka päivä. Vain sen verran kuin pakollista, ei turhia hakuja. Jos hakumäärät, ym. toimenpiteet ovat pieniä, Linkedin ei todennäköisesti kiinnitä sinuun mitään huomiota. Ja jos kiinnittää, tiliäsi tuskin lopullisesti suljetaan, ainoastaan tilapäisesti, ja saatat saada tilisi auki pyytämällä nätisti anteeksi.
    • C) Tee toissijaisella Linkedin-profiilillasi nyt välittömästi kaikki ne haut mitä vähänkään olet halunnut tehdä, kerää listat vielä kun voit, ja saattaa olla että Linkedin sulkee tämän tilisi heti sen jälkeen. Tässäkin vaihtoehdossa pääprofiilisi jää kuitenkin käyttöön, kuten ennenkin.

Koska osa toimintatavoista saattaa olla ristiriidassa uuden käyttöehtojen tulkinnan kanssa, en voi niitä suositella, toteutat näitä omalla vastuullasi! Käytännön kokemuksia uudesta käyttöehtojen tulkinnasta ei juurikaan vielä ole, tulkinnan tiukkuus käytännössä ja käytttäjien toiminnan seuranta ovat vielä arvailujen varassa.

Jos haluat oppia muita kikkoja Linkedinin käyttäjien suoraan kontaktointiin ja liidilistojen keräämiseen, kannattaa osallistua taas syksyllä järjestettäville Linkedin-verkkokursseille!

Muitakin tapoja Linkedinin käyttäjien ilmaiseen kontaktointiin on kuin mitä edellä on kuvattu, mutta ne ovat hieman enemmän manuaalista työtä vaativia, kuin mitä selainlisäosilla saadaan aikaan.

Hyvin pian tulee muuten saataville taas uusia tilastoja suomalaisista Linkedinin käyttäjistä, pysyhän kuulolla ja tilaa uutiskirje osoitteen tom.laine@somehow.fi kautta, jos sellaista ei vielä ole sähköpostiisi tullut!