Share

Tässä kirjoituksessa käydään läpi kaikki uudenmallisen Linkedin-henkilöprofiilin ominaisuudet kuvien kera, varaudu siis pitkään kirjoitukseen! Laajemmin tietoa Linkedinistä ja vanhasta (perinteisestä) Linkedin-profiilista löydät osoitteesta Linkedin Megaoppaasta.

Aloitetaan profiilin yläosalla.

 

 

Muokkausnappi on selkeä kynän kuva. Se löytyy kaikista olennaisista osista joita profiiliisi on lisätty. Lisäämättömät osat löytyvät oikeasta sivupalkista. Sieltä aukevat valikot mahdollistavat erilaisten profiilien osien lisäämisen melko suoraviivaisesti.

 

 

Katsotaan miltä profiilin ulkoasu vaikuttaa kun joku tulee profiiliisi. Sisällön järjestys ja visuaalinen ilme on muuttunut aika radikaalisti.

 

 

Yläosan nk. kansikuva on aiempaa leveämpi, mutta samalla ylä-alasuunnassa kapeampi. Asemointi tulee tuottamaan hankaluuksia monelle. Miten kuvassa saa tuotua esille mitään järkevää?

Profiilikuva on muuttunut sivun keskelle, ja se on nyt lähtökohtaisesti pyöreä. Ominaisuus, joka aiemmin oli valinnainen.

Summary on tiivistetty hyvin tiiviiksi paketiksi ja sen sisällöt jäävät pääosin piiloon. Vain pari ensimmäistä riviä näkyy, mieti siis tarkkaan miten Summarysi aloitat!

Myös Summaryn linkit ja liitteet jäävät lähtökohtaisesti piiloon. Voisin kuvitella tällaisen tiivistämisen – joka siis toistuu läpi profiilin – johtuvan siitä, että Linkedin-profiilit ovat usein niin pitkiä, että niitä ei jakseta lukea läpi. Nyt kun sisältö on paketoitu avattaviksi ”haitareiksi”, tulee profiili helpommin selattua loppuun saakka, mutta monet osan luettavuus kärsii huomattavasti. Sisällölläsi on sekä enemmän että vähemmän vaikuttavuutta.

Enemmän siksi, että se todennäköisemmin selataan loppuun asti, ja näkyviksi jäävillä osilla on suurempi painoarvo. Vähemmän siksi, että et pysty enää vaihtelemaan osien keskinäistä järjestystä ja haitarien sisään, piiloon, jäävät osat ovat muuttumassa melko merkityksettömiksi luettavuuden kannalta. Modulaarisuus on siis kadonnut!

Hakukoneoptimointiin ”haitaroinnin” ei tiedetä vaikuttavan, mutta testini ovat vielä kesken, kun vasta osa ihmisistä on saanut uuden profiilin käyttöönsä.

Oletuksena kuitenkin on, että edelleen sisällöllä on paljon merkittävyyttä löydettävyyden kannalta, ja siksi runsas profiilin sisällöntuotanto kannattaa.

Suorille kontakteille Summarystä löytyy Message-nappi suoraa viestin lähettämistä varten, ja 1. tason ulkopuolella vastaavasti tässä kohtaa on Connect- ja InMail-napit, kuten ennenkin.

Summaryn alla nähdään lukijalle suunnattu info-laatikko, jossa pyydetään antamaan profiilin henkilölle ”endorsementti” eli kevyt suositus. Aiemmin tämä laatikko on avautunut useimmilla sinisenä profiilin kansikuvan päälle.

 

 

Oikeassa reunassa näkyy nyt lukijalle yhteystietosi, sen mukaan rajattuna oletko suora kontakti tai et.

Jos et ole henkilön suora kontakti, näkyy siinä henkilön verkkosivulinkit, linkitetyt someprofiilit (Twitter), syntymäaika, ja Linkedin-profiilin suora osoite.

Huomaa myös sivun keskellä oleva Highlights-kohta, jossa sinulle kerrotaan mitä yhteistä sinulla saattaa olla kohdehenkilön kanssa, miksi sinun mahdollisesti pitäisi puhua hänelle.

Hakutuloksissa näkyy tällä hetkellä enemmän ihmisiä kuin aiemmin, kun 3. tason ulkopuolellakin olevat henkilöt ovat taas osa hakutuloksia, mutta totta kai rajoitetummalla sisällön näkyvydellä. 3. tasolla ja sen ulkopuolella saattaa henkilön profiilista olla näkyvissä joko hyvin rajallinen versio, tai osittain ”blurrattu” xxxxx-versio, kuten alla.

 

 

Summaryn oikeasta yläreunasta avautuu valikko, joka aiemmin oli InMail-napin vieressä pienen kolmion kautta avattavana alastulovalikkona. Nyt vastaavasta valikosta löytyy suunnilleen samat vaihtoehdot; profiilin jakaminen, verkostosta irtautuminen, blokkaus / raportointi ylläpitäjälle, seuraaja-statukselta poistuminen (eli henkilön päivitykset eivät tule enää viestiseinällesi, mutta jatkatte verkoston jäseninä), sekä suositusten pyytäminen ja antaminen.

 

 

Avattuna kohdehenkilön Summarystä löytyy kaikki sama tieto kuin aiemminkin, eli sekä tekstisisältö, että kuvat ja linkit jotka Summaryyn on liitetty. Liitteissä tosin on sivusuuntainen karuselli, ja vain 3 linkkiä tai liitettä näkyy kerralla. Kysymys kuuluukin, kannattaako tähän enää liittää enempää kuin 3 linkkiä tai liitettä, kun muita tuskin koskaan kelataan auki…?

 

 

Seuraavana profiilissa on vuorossa henkilön aktiviteettilistaus, eli statuspäivitykset ja blogikirjoitukset. Tässä ohessa on myös Follow-nappi, josta voit seurata henkilön päivityksiä ilman että pitää verkostoitua. Seuraa siis reilusti ihmisiä jotka kiinnostavat, vaikka et olisikaan valmis suoraan verkostoitumiseen. Tämä on mainio tapa seurata erilaisia kiinnostavia oman alan mielipidejohtajia, tai vaikkapa kilpailijoita…

 

 

Experience, eli työkokemuskohta, löytyy profiilista seuraavana. Työkokemukset näytetään viimeisimpien osalta kuten ennenkin, mutta vanhempien työkokemuksien suhteen käyttöön tulee taas ”haitari”, eli ne on piilotettu ”See more” -napin alle.

 

 

Työkokemuksista koko tekstikuvaus, sekä 3 liitettä tai linkkiä näytetään taas suoraan, muut linkin ja liitteet ovat karusellin takana piilossa.

Education seuraa luontaisesti työkokemuksia, kuten perinteisessä Linkedin-profiilissa on ollut tapana. Ja samat säännöt koskevat koulutuksia kuin työkokemukstakin, eli useamman opinnon kohdalla osa on piilotettu ja profiilia tiivistetty.

 

 

Volunteering-osat tulevat automaaattisesti Educationin perässä. Näiden järjestykseen ei ole mahdollisuus vaikuttaa. Ryhmittely on hyvin erilainen aiempaan verrattuna.

Volunteeringin jälkeen tulevat yllättäen kevyet suositukset, eli Skills & Endorsements -osa. Jälleen tiivistettynä.

 

 

Suositukset on tuotu uudessa profiiliversiossa näinkin ylös. Haitarina. Niitä selkeästi verrataan nyt ”Skillseihin”. Huomaa, että näet täältä selkeästi sekä henkilön saamat että antamat (!) suositukset.

Kaikki muut joskus muinoin Sections-nimellä olleet lisäosat on nyt kerätty yhteen ”Accomplishments” (eli saavutukset) nimen alle. Haitareina.

Niiden järjestykseen ei pysty vaikuttamaan, valitettavasti.

Järjestys on tällä hetkellä Projects, Publications, Languages, Courses, Certifications, ja Test Scores. Patents-osan paikka on tässä valikossa, mutta tarkka sijainti on auki, todennäköisesti se tulee Certifications-kohdan viereen.

 

 

Profiilin loppuun on lisätty Following-osio, josta näet mistä aihealueista henkilö on kiinnostunut. Täällä on sekä ryhmiä että organisaatioita joissa henkilö on jäsenenä tai joita hän seuraa. Seuraamisen suhteen on huomattavaa, että tänne on listattu sekä yritysprofiilit että Showcase-sivut erikseen.

 

 

Following-osan ”See more”-nappia painamalla siirrymme hieman toisenlaisella sivulle…

 

 

Tälle sivulle on kerätty henkilön erilaiset aktiviteetit Linkedinissä, alkaen oikean reunan Activity-välilehdestä. Tässä on listattuna henkilön kommentit ja tykkäykset, kaiken kaikkiaan samanlaisia asioita kuin mitä aiemmin löysit Activity feed -kohdasta, jos sellaisen olet joskus Linkedinistä löytänyt.

Oikeassa reunassa on listattu erilaisia seurattavia henkilöitä ja aihealueita, sekä ryhmiä ja organisaatioita, joista saattaisit olla kiinnostunut.

 

 

Posts-välilehdellä näet henkilön omat statuspäivitykset.

 

 

Articles-välilehdellä listataan henkilön Linkedinissä julkaisemat blogiartikkelit.

Henkilön profiililinkki ja Follow-nappi seuraavat kaikilla sivuilla vasemmassa yläreunassa.

Kaiken kaikkiaan profiilin sisällön ryhmitykset ja asemointi ovat selkeästi muuttuneet, sisällöntuotanto on tuotu eri tavoin, paremmin, esille, ja profiili on muuttunut selkeästi lyhyemmäksi ja sitä myötä kiinnostavammaksi käydä yleisesti läpi lyhyen Summary-kohdan vilkaisun sijaan.

Yleisasu on ainakin omalle silmälle miellyttävämpi. Oletko samaa mieltä?