Share
https://www.linkedin.com/in/chuck-norris-90123b179/
Chuck Norris knows Linkedin…

 

Rekrytoija haluaa verkostoitua kanssani vain siksi, että haluaa päästä käsiksi verkostooni

Rekrytoijalle laaja verkosto tuo monia hyötyjä, mutta sinun verkostoosi ”kiinni pääseminen” ei ole se juttu. Verkostossa olevia ihmisiä on helpompi kontaktoida ilmaiseksi, he ovat rekrytoijan oma henkilökohtainen CRM ja CV-tietokanta. Verkoston jäsenet löytyvät haussa paremmin, ja he myös altistuvat rekrytoijan statuspäivityksille helpommin. Jos saat rekrytoijalta verkostoitumiskutsun, hän on useimmiten kiinnostunut juuri sinusta, vaikka sopivaa akuuttia hakua ei päällä olisikaan. Sitä paitsi, voit asetuksista suoraan estää ketään näkemästä verkostosi jäseniä.

 

Kaikilla rekrytoijilla on maksullinen tili, miksi verkostoitua, kun voivat lähettää InMaileja

Vain harvalle rekrytoijalle on sellaisia Premium-tilejä, joilla voi oikeasti kontaktoida muita ilmaiseksi ilman verkostoitumisen pakkoa. Ja nekin joilla on, tilin InMailien eli Linkedinin sisäisten sähköpostien määrä on niin pieni, että niistä ei pitkään iloa riitä.

 

Linkedin on luottamusverkosto

Jaa siis mikä? Kun verkostoidut Linkedinissä toisen ihmisen kanssa, et lupaudu tai velvottaudu mihinkään. Et lupaa hakea tai tarjota toiselle töitä, ostaa tai myydä mitään, toimia toisen referenssinä, etkä edes puhua toiselle ikinä enää. Et myöskään lähtökohtaisesti jaa Linkedinissä mitään hyvin henkilökohtaisia asioita, koska Linkedin keskittyy ammatillisiin asioihin, ei oman elämäsi suuriin suruihin, lasten korvatulehduksiin, jne. jne. Luottamusverkosto sinulla on ehkä Facebookissa, puhelimen osoitekirjassa tai WhatsAppissa, ei Linkedinissä.

 

Osaamiseni on näkyvissä kaikille, sen kun ottavat yhteyttä jos kokevat sen kiinnostavaksi

Itse asiassa ei, osaamisesi ei näy Linkedinissä kaikille. Vain suorat kontaktit näkevät kaiken profiilistasi, mukaanlukien suorat yhteystiedot. 2. tason kontakti eli kaverin kaveri, näkee profiilistasi kaiken muun, paitsi suorat yhteystiedot, jos et sitä ole erikseen asetuksista toisin määritellyt. Kun mennään 3. verkoston tasolle, aletaan jo profiilisi sisällöstäkin näyttää vähemmän, siitä näytetään korkeintaan 2/3-osaa, usein vain puolet. Ja kun Linkedinissä tyypillisellä suomalaisella on 3. tason ulkopuolella vielä n. 630 miljoonaa ihmistä, voidaan siis todeta, että ehkä korkeintaan 0.1% Linkedinin käyttäjistä näkee kaiken osaamisesi ja ymmärtää sen perusteella miksi sinulle pitäisi puhua.

 

Profiilini on suomeksi, koska olen suomalainen työnhakija / haluan vain suomalaisia asiakkaita

… ja siksi et tule kovin hyvin löydetyksi Linkedin-hauissa, jotka ympäri maailmaa tehdään useammin englanniksi kuin millään muulla paikallisella kielellä. Ja jos potentiaaliset asiakkaat tai työnantajat eivät löydä sinua hauissa, miten ihmeessä ajattelit saada työtarjouksia tai inbound-myyntiä?

 

Linkedin on hyödyllinen vain insinööreille / korkeakoulutetuille / työnhakijoille

1.2 miljoonaa suomalaista käyttäjää, joiden joukossa ei ole juurikaan lapsia eikä vanhuksia, pitäisi määränä jo kertoa, että palvelu on jo monien muidenkin osaajaryhmien kuin vain insinöörien tai edes korkeakoulutettujen käytössä, ja tyypillisimmin käyttäjä ei myöskään ole työnhaussa – ei edes piilotyönhakijana – vaikka työtarjouksia usein saakin.

 

Linkedin on rekrytointiin ja työnhakuun sopiva, muille ei hyödyllinen

Koska Linkedin on itselleni ennen kaikkea kauppapaikka, on tämä myytti hieman etäinen. Siitäkin huolimatta, että olen vuosien varrella rekrytoinut paljon ihmisiä palvelun kautta. Linkedinin liittäminen vain rekrytointiin ja työnhakuun on hyvin tyypillinen asenne Suomessa, ja se erottaa meidät muista Pohjoismaista, joille Linkedin on ensisijaisesti myynti- ja markkinointikanava niin omalle osaamiselle, tuotteille kuin palveluillekin. Ja siksi muissa Pohjoismaissa Linkedinin käyttöaste on väkilukuun suhteutettuna huomattavan paljon korkeampi kuin Suomessa, esim. Tanskassa Linkedinin käyttöaste on yli puolet korkeampi kuin Suomessa.

 

Ei kannata kertoa työnhaustaan samalla ”looking for” -fraasilla kuin muut, pitää erottautua joukosta

”Looking for” on yleisin työnhakijan käyttämä fraasi, kun henkilö aktivoituu työnhakuun, ja on siksi ehkä ainoa järkevä fraasi, jota rekrytoijan kannattaa käyttää etsiessään juuri nyt avoimilla markkinoilla olevia osaajia Linkedinissä. Jos et käytä tätä fraasia profiilissasi, voit olla varma, että työtarjouksia tulee entistä vähemmän. Kikkailu hauskoilla, erilaisilla sanoilla ja fraaseilla ei tässä kohtaa ole positiivinen, vaan negatiivinen erottava tekijä.

 

Otsikkoon ei kannata laittaa muuta kuin viimeisimmän tittelin, muut tiedot löytyvät sitten profiilista. 

Otsikko antaa syyn avata profiilisi, ja sillä on suuri vaikutus profiilisi löydettävyyteen. Siksi siinä pitää selkeästi kuvata konkreettisilla asiasanoilla, mitä henkilö osaa, myy tai mikä on hänen elämäntilanteensa.

 

Otsikkoon kannattaa laittaa jokin selkeästi suomeksi kuvattu osaaminen tai palvelu, tai erottautuva hauska ”läppä”. 

Suomen käyttö Linkedinissä on lisääntymään päin, mutta käyttäessäsi otsikossa vain suomea tai tuhlaamalla merkkimäärää johonkin hauskaan läppään tai jännään fraasiin, heikennät profiilisi löydettävyyttä huomattavasti. Kun hakuja tehdään Suomessa selkeästi eniten englanniksi, pitää profiilin olennainen sisältö olla ensisijaisesti englanniksi. Kun otsikko on tärkein kenttä, johon perustuen profiilisi löydettävyys määrittyy, olisi hölmöä käyttää se johonkin jännään, hauskaan, tai erikoiseen fraasiin – varsinkin ”väärällä” kielellä hakujen näkökulmasta.

Linkedin toimii kolmella tasolla; profiilisi tekstisisältö määrittää suurella painoarvolla sen löydettävyyden, otsikko houkuttaa avaamaan profiilisi, ja Summaryn perusteella on helppo päätellä miksi sinulle pitäisi puhua (ja mistä sinut saa kiinni). Kun otsikko kuitenkin vaikuttaa (”syyn avata” lisäksi) profiilisi tekstikentistä eniten löydettävyyteen, on sen tärkeys kiistaton, ja siksi kaikki ”kikkailu” hauskoilla fraaseilla, suomeksi, ja/tai minimalistinen kuvaus on pahin moka, minkä voit profiilissasi tehdä.

 

Jos jäi vielä jotain epäselvää, laitahan uutiskirje tilaukseen, piakkoin julkaistaan nimittäin syksyn ILMAISET webinaarit ja maksulliset verkkokurssit. Niistä tulee tietoa niin blogiin, somekanaviin, kuin uutiskirjeeseenkin, johon kerätään aina kaikki olennainen ja uudet tiedot. Tsemppiä Linkedinin hyödyntämiseen!

//Tom