Share

Teksti: Riikka Annika Keskitalo

LinkedIn on sosiaalisen median palveluna ylivoimainen oman uran kehittämiseen, aivan sen alkumetreiltä asti. Olitpa vielä urasi ensimmäistä työpaikkaa etsimässä tai jo kiitämässä hyvää vauhtia uraputkeen, näillä vinkeillä saat urallesi lisäpotkua LinkedInin avulla.

Uraa ja verkostoja aletaan kehittämään jo opiskeluaikoina, muun muassa opiskelutovereiden, harjoitteluiden ja suuntautumiskeinojen kautta. Jokaisella on oma urapolkunsa, tavoitteensa ja myös omat askeleensa niiden saavuttamiseen.

Kuinka LinkedIniä pystyy hyödyntämään muuttamaan askeleet harppauksiksi ja tuomaan tavoitteet hieman lähemmäs?

1. Määrittele tavoitteesi 

Toimiminen on helpompaa ja pitkäjänteisempää, kun pitää mielessä tavoitteet, oli kyse mistä tahansa elämän osa-alueesta. Maailman laajimpana asiantuntijaverkostona LinkedInin mahdollisuudet ovat moninaiset, mutta keinot riippuvat tavoitteistasi.

Tässä yhteydessä tavoitteidesi ei tarvitse olla viiden vuoden suunnitelmaan listattu tai edes tarkkaan suunniteltu urapolku, vaan jo idea haluamastasi työpaikasta riittää, kunhan selkeä suunta löytyy.

Kirjoita 3-5 asiasanaa tai sanaparia, jotka kuvaavat tavoittelemaasi asiantuntijastatusta, uraa tai asemaa. Voit testata asiasanoja kirjoittamalla ne LinkedInin hakuun ja etsimällä sinua inspiroivia henkilöitä. Vastaavatko tulokset ajatuksiasi osaajistasi, jollaisena haluaisit itsekin tulla nähdyksi tulevaisuudessa? Voit ehkä oppia heiltä ja heistä jotain uutta ja jopa pyytää heitä liittymään verkostoosi.

2. Päivitä profiilisi

LinkedIn-profiilit tulevat hyvin löydetyksi mös Google-hauissa. Kun haet töitä tai olet töissä uusien ihmisten kanssa tekemisissä, siitä tuskin on ainakaan haittaa, ehkä jopa hyötyä. Ja monet rekrytoijathan googlaavat työnhakijoita… Monet tulevat löydetyksi sosiaalisen median profiileillaan, ja erityisesti LinkedIn-profiilit löytyvät hakutuloksista helposti hyvin korkealta.

Profiilisi ajantasalla pitäminen ei ole viesti ainoastaan LinkedIn-verkostollesi, vaan myös muille, että välität asiantuntijamielikuvastasi ja olet ajan hermolla. LinkedIn-henkilöprofiili on ainoa sosiaalisen median profiili, jota pystyt hakukoneoptimoimaan, ja vieläpä hyvin helposti. Ota tästä hyöty irti ja varmista löytymisesi niin LinkedIn- kuin Google-hauissa.

3.  Verkostoidu

LinkedIn on ennen kaikkea asiantuntijaverkosto. Kasvata verkostoasi ja varmista näin parempi löydettävyys ja näkyvyys, kuin myös osaamisesi tunnistaminen. Eikä ikinä voi tietää, minkä nurkan takaa elämäsi mahdollisuus ilmaantuu!

Mitä suurempi verkosto sinulla on, sitä paremmin löydyt hauissa ja luomasi sisältö näkyy suuremmalle joukolle. LinkedInin algoritmi suosii suuria verkostoja. Ja rajakin on 30 000 suoraa kontaktia, joten rajan täyttymisestä ei kannata ihan alussa huolehtia!

Muut LinkedInin käyttäjät näkevät paitsi osaamiseesi ja koulutuksiisi löytyvät olennaiset tiedot, myös yhteiset kontaktinne (asetuksista ja verkoston tasosta riippuen), joista voi päätellä, kenen kanssa olet ollut tekemisissä, sekä verkostoitumisasteesi. Luonnollisesti, mitä enemmän yhteisiä tuttavia teillä on, sitä luotettavammalta vaikutat ja näyttäydyt verkostoitumisen taitavalta osaajalta.

4. Näytä osaamisesi

Keskustelemalla LinkedInissä ja tuottamalla itse verkostollesi arvokasta sisältöä lisäät näkyvyyttäsi ja lisäarvoa muille kaikista eniten. Näytä avoimesti mitä osaat, ja kerro mitä haluat tehdä. Selkeys ja päämäärätietoisuus eivät ole paheita!

Ota hyötykäyttöön ainakin media-osio profiilin tiivistelmässä (Summary) ja esittele aiempia töitäsi, projektejasi ja portfolioitasi. LinkedIn-profiilissa on myös osioita, joihin voit lisätä enemmän mm. käytyjä kursseja, julkaisuja ja vapaaehtoistyökokemuksia. Ota profiilista kaikki hyöty irti ja kerro kaikki olennainen mitä olet tehnyt, mutta tiivistelmässä on profiilin suurin painoarvo lukijan kannalta.

5. Action! 

Ja sitten toimeksi! Systemaattisuus ja pitkäjänteisyys tuottavat parhaiten tulosta, tässäkin asiassa. Verkostojen tärkeys työuralla tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa. Näkyminen ja ihmisten mieleen jääminen voi vauhdittaa sinua urallasi vielä vuosikymmenen päästäkin.

Aloita jo tänään!

 

Kirjoittaja Riikka Annika Keskitalo kouluttaa LinkedIn-, sometyönhaku-, henkilöbrändäys- ja somerekrytointi-aiheisiin ympäri Suomea. Kysy Riikan koulutuksista osoitteesta marko@tomlaine.com.