Share

Tämä kirjoitus on aiemmin julkaistu suppeampana ja ilman kuvia LinkedInin Sosiaalisen Median Strategiat -ryhmässä

 

Linkedin Jobs – Työnhakijana Linkedinissä

Linkedinin yksi tärkeimmistä ja suosituimmista käyttötavoista on työn haku ja toisaalta työnhakijoiden löytäminen. Henkilökohtaisesti olen ollut kummallakin puolella pöytää ja kokenut Linkedinin toimivan omalla alallani mainiosti. Käsitellään Linkediniä ensin työnhakijan näkökulmasta.

Pelkästään se fakta että Linkedinissä on yli 238.000 suomalaista oman alansa asiantuntijaa ja kovaa ammattilaista kertoo sen kiinnostavuudesta bisneskäyttöön ja työnhakuun. Vaikka suomalaisia on suhteessa huomattavasti vähemmän kuin muista Pohjoismaista – Norjasta 344.000, Ruotsista ja Tanskasta kummastakin reilusti yli puoli miljoonaa – on käyttäjämäärä sellainen että suomalaisista suuryrityksistä löytyy melkoinen määrä Linkediniin listautuneita henkilöitä. Ja jos oikein asiaa miettii, tarkoittaa se että Linkedinissä on huomattava määrä potentiaalisia työnantajia ja heidän edustajiaan, ulkoisista rekrytoijista, resursoijista ja head-huntereista puhumattakaan.

Aivan perustavanlaatuisina toimina Linkediniä käyttäessä kannattaa oma profiili luoda ammattimaiseksi ja myyväksi, ja verkostonsa pitää ajan tasalla vaikka ei olisi uutta työpaikkaa harkitsemassakaan. Siinä vaiheessa kun työnhakuun oikeasti on tarvetta, on myöhäistä alkaa miettimiään että pitäisi luoda profiili ja alkaa rakennella verkostoa työn haun tueksi. Toimivaa ja kattavaa verkostoa ei rakenneta yhdessä yössä. Vanhat kontaktit saattavat olla unohtaneet sinut, eivät enää ehkä ole kiinnostuneita verkostoitumaan kanssasi, ovat vaihtaneet firmaa ja sähköpostiosoite on muuttunut, jne. On siis tärkeää lisätä ihmisiä verkostonsa kohtuullisen ajantasaisesti.

Ja miksi verkostoa pitäisi pitää yllä? Linkedinin hakutulokset ulottuvat parhaimmillaankin vain 3. tasoon ja samoissa ryhmissä toimiviin ihmisiin, joten löytääkseen enemmän mielenkiintoisia ja hyödyllisiä ihmisiä verkostonsa kautta, kannattaa sitä pitää yllä ja laajentaa tasaiseen tahtiin. Hakutulokset toimivat myös toisin päin, eli haluatko että useammat ihmiset löytävät juuri sinut etsiessään oman alasi osaajia?

Oman profiilin pitäminen päivitettynä on yksi asia, mutta toinen on oman asiantuntija-statuksen kasvattaminen verkostossa. Voisi puhua vaikka henkilöbrändistä. Onko osaamisesi sellaista että se herättää toisissa kiinnostusta, pidetäänkö sinua oman alasi spesialistina jolle mielellään tarjotaan töitä jos töitä olet hakemassa, vai unohdetaanko sinut yhtenä suuren korporaation hiljaisista puurtajista – ’se kaveri joka istui Sepon vieressä’? Asiantuntijuuden (tai ainakin asiantuntija-statuksen) kasvattaminen Linkedinissä toimii parhaiten olemalla aktiivinen kolmessa paikassa;

– ryhmät – keskustele, kysy, aktivoidu, puhu ihmisille ja pidä itsesi esillä positiivisessa mielessä, jätä kuitenkin myös tilaa muille ja erityisesti keskusteluille, eikä niinkään pelkkää itsesi promoamista.

– Q&A – kysymys- ja vastaus-palsta. Kysy fiksuja, vastaa vielä fiksummin. Parhaat vastaukset palkitaan asiantuntija-statuksella.

– Suositukset – suosittele hyviksi tietämiäsi ihmisiä ja he usein suosittelevat sinua takaisin. Kun potentiaalinen työnantaja näkee profiilissasi suosituksia, tekee se sinusta entistä haluttavamman. Myös hakutuloksia voi järjestellä suositusten mukaan, joten ne ovat oikeasti tärkeitä jos haluat eksyä työnantajan näköpiiriin.

Muita paikkoja jotka kannattaa pitää ajan tasalla profiilin lisäksi ovat kontaktitiedot, aivan liian monella on profiilissaan kontaktitietoja jotka eivät ole ajan tasalla, tai jotka ovat rekisteröityneet työsähköpostiosoitteella ja firmaa vaihtaessa päivitykset ja viestit menevät edelleen vanhaan osoitteeseen.

Linkedinissä on oma työpaikkailmoituskanavansa jota kautta voi töitä hakea suoraan, ja monet yritykset ovat myös alkaneet käyttää yrityksen Linkedin-sivulla Careers-osiota tai jopa luoda oma sisäinen työpaikkasivustonsa jossa tietoa voi olla avoimien paikkojen lisäksi rekrytoivista henkilöistä, henkilöesittelyjä/referenssejä, videoita, linkkejä, yrityksen seuraajat (ks. follow-toiminto), yms.

Kun suoritat haun sopiviksi katsomillasi kriteereillä, tapahtuu seuraavaa. Klikkaamalla paikkailmoitusta listalla (hakutuloksissa), voit siirtyä suoraan ilmoitukseen tai katsoa ensin yrityksen sivuilta millainen yritys on kyseessä. Voit tallentaa ilmoituksen myöhempää käyttöä varten, tai hakea paikkaa suoraan linkistä joka johtaa yrityksen kotisivuille ilmoituksen hakutoimintoon. Jos ilmoittaja ei ole suora kontaktisi, saat lähetettyä referenssihenkilölle ja työpaikan ilmoittajalle viestit sivun oikeasta laidasta jossa referenssihenkilö voi ’tutustuttaa’ sinut ilmoittajalle. Samalta sivulta voit myös alkaa seurata (follow) yritystä jos se tuntuu sinusta jatkossa kiinnostavalta, voit poistaa ilmoituksen tallennetuista työpaikkailmoituksista, tai voit lähettää ilmoituksen kaverillesi jolle työ ehkä sopisi. Sivun oikeassa laidassa alempana näet henkilöt jotka tunnet yrityksestä (potentiaaliset referenssisi?) ja millaisia muita vastaavia paikkoja Linkedinissä on auki.

Suoritettaessa työpaikkahaku, Linkedin muuten etsii paikkoja myös Simply Hired sivustolta! Haun voi halutessa tallentaa ilmoitusvahdiksi ja määritellä kuinka usein hakutulokset lähetetään sähköpostiisi.

Maksullisissa lisäpalveluissa voit ostaa itsellesi ’Job seeker badgen’ joka näkyy profiilissasi ja josta tiedetään että olet etsimässä uusia haasteita. Palveluun kuuluu myös ’featured applicant’-toiminto jonka avulla hakiessasi paikkaa järjestelmän kautta sijoitut hakijalistauksessa ensimmäisten joukkoon, usein suoraan ykköseksi. Samoin pakettiin kuuluu Inmaileja, eli mahdollisuus kontaktoida henkilöitä järjestelmän kautta suoraan vaikka he eivät olisikaan suoria kontaktejasi.

Maksullisia ’Job Seeker Premium’ -paketteja on kolmea eri tasoa; Basic, Job seeker, ja Job seeker plus. Pakettien toiminallisuuksissa on melko pieniä eroja, tärkeimmät näistä Inmailien määrä, eri määrä kansioita joihin voit tallentaa työpaikkoja ja työnantajia/heidän profiilejaan (5-25 kansiota), laajemmat hakutulokset, Openlink suorien kontaktien sallimiseksi omaan suuntaasi, prioirity-asiakaspalvelutaso, Introductions eli enemmän välitettyjä viestejä, ja enemmän tietoja siitä kuka on käynyt katsomassa profiiliasi. Kaikki paketit sisältävät myös Webinaarin jossa opastetaan tehokkaaseen työn etsintään Linkedinin toimintoja käyttäen.

Toisaalla täällä kuvailtu Follow-toiminto on hyvä väline potentiaalisten työnantajien ja yritysten seurantaan, joten kannattaa lukea myös se osio tähän yhteyteen.

Linkedinissä on paljon ryhmiä jotka ovat suoraan työpaikkailmoituskanavia, mutta myös lähes kaikki muut ryhmät omaavat nykyisin Jobs-osion joista löytyy ryhmälle relevantteja työpaikkoja jäsenten itsensä ilmoittamina. Suomalaisille ja suomeksi olevia ryhmiäkin on kohtuullisen paljon, etsi siis omaa alaasi lähinnä olevat ryhmät tai työpaikkakanavat ja rekisteröidy saamaan työpaikkailmoituksia suoraan sähköpostiisi.

Pidän parhaana tapana etsiä työpaikkoja Linkedinin kautta – hetkeksi unohtaen henkilöbrändäyksen – on olla aktiivisesti kontaktissa verkostoosi ja tarpeen vaatiessa kysyä suoraan tietääkö kukaan sopivia paikkoja auki. Yllättävän monet ovat avuliaita kertomaan jos ovat sopivasta paikasta kuulleet joko omassa tai muussa yrityksessä. Voit myös ladata koko Linkedin-osoitekirjasi yhteystiedot ja lähettää halutessasi vaikka lyhyen uutiskirjeen kaikille kertoen kokemuksestasi ja kiinnostuksistasi uuden työpaikan suhteen. Tällä tavoin olen itse saanut huomattavan määrän työtarjouksia töitä etsiessäni muutamia vuosia sitten. Jos haluat välittää kiinnostuksesi hieman laajemmalle ja omaat Twitter-tilin, voit linkittää Linkedinin status-päivitykset suoraan Twitteriin, niin että myös Twitter-kontaktisi näkevät että olet etsimässä, eikä heille näin tarvitse lähettää erillistä viestiä.

Linkedin toimii työnhaussa erityisen hyvin kun olet etsimässä kansainvälisiä haasteita, sillä Linkedin on täynnä paitsi toinen toistaan kiinnostavampia yrityksiä, myös ammattimaisia kansainvälisiä rekrytoijia, resursoijia ja head-huntereita. Ole siis suoraan yhteydessä myös näihin tahoihin työtä etsiessäsi. Suomalaisia alan osaajiakin Linkedinistä löytyy muutamia, useimmat tietylle alalle erikoistuneita, kuten omalta osaltaan minäkin.