Share

Rekrytointi on suuressa muutoksessa, monellakin rintamalla. Yksi niistä on VR- ja AR-ratkaisujen käyttö osana rekrytointiprosesseja ja työnantajamielikuvan luontia.

Viimeisen vuoden aikana on alkanut vihdoin tulla kiinnostavia esimerkkejä virtuaalitodellisuuden (VR, virtual reality) ja lisätyn todellisuuden (AR, augmented reality) käytöstä rekrytoinnissa ja työnantajamielikuvan luonnissa. Tässä muutamia esimerkkejä mitä toistaiseksi on saatu aikaan.

 

Pilot Flying J

Pilot Flying J on luonut kiinnostavan yritysesittelyn kuvaamaan uuden työntekijän kierrosta tutustumassa yritykseen ja sen työntekijöihin. Kokemus on erittäin monipuolinen, kattaen kaikki yrityksen olennaiset tilat ja alueet, oikeiden työntekijöiden keskustelunomaisten videoesittelyjen kera.

VR-kokemus on koettavissa niin verkossa (http://www.youvisit.com/tour/pilotflyingj) kuin mobiilisovelluksenakin (https://getapp.cc/app/1224188668).

 

Intuit

Intuitin toteutuksesta pidän aivan yhtä paljon kuin Pilot Flying J:n. Toteutus on hyvin saman tyylinen, virtuaalikierros toimitiloissa henkilökunnan haastatteluiden kera. Intuitin kokonaisuus on astetta suppeampi, mutta mielestäni VR-kokemuksena astetta kiinnostavampi. Voit suoraan verkossa valita VR-lasinäkymän, ja 360-videot on tehty tyylillä. Intuitiin pääset tutustumaan Dropboxin kautta: https://dl.dropboxusercontent.com/u/2488175/panos/hr/index.html?vr

 

CommBank

Australialainen CommBank on luonut hieman kevyemmän virtuaalimaailma-tyyppisen sovelluksen toimitilojensa ja rooliensa esittelyyn, jossa oikeiden ihmisten sijaan liikkuvat virtuaalihahmot, avatarit. CommBankin sovelluksen voi ladata osoitteista https://itunes.apple.com/us/app/commbank-virtual-workplace/id1065740632?ls=1&mt=8 tai https://www.commbank.com.au/content/dam/commbank/theme/mobile/can-tap/images/app-store-google.png

 

Compass Group

Compass Groupin sovellus on periaatteiltaan aiempia vastaava, toimitilojen ja henkilöstön esittelyä. Sovelluksen voit ladata täältä: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.youvisit.hybridvr116870&hl=en.

BAYER

BAYER on tuottanut useita erilaisia 360-videoita sillä ajatuksella, että niitä katsotaan VR-laseilla tai -laitteilla. Videoissa on esitelty yrityksen toimitiloja ja kaupunkeja, joissa suurimmat toimistot sijaitsevat, yrityksen historiaa, ammatteja, ja erilaisia funktioita. Alla linkkejä muutamiin BAYERin 360-videoihin:

  

 

Mihin AR ja VR soveltuvat rekrytoinnissa?

AR ja VR ovat tulossa kovaa vauhtia kaikkien saataville entistä pienemmin kustannuksin, ja esim. 360-videoiden tekeminen ei enää ole temppu eikä mikään, laitteiden hinnat ovat tulleet alas hyvinkin ripeästi.

Jos kuitenkin puhutaan ”oikeasta” virtuaalitodellisuudesta tai lisätystä todellisuudesta, harva yritys on päässyt vielä aiheessa kovin pitkälle.

Alla listattuna muutamia asioita, joihin rekrytoinnissa ja työnantajamielikuvan luonnissa VR- ja AR-ratkaisuja voidaan (tai voitaisiin) käyttää.

 • Toimitilojen esittely videoilla tai animaatioilla
 • Yksiköiden ja funktioiden esittely videoilla tai animaatioilla
 • Roolien esittely videoilla tai animaatioilla
 • Henkilöstön esittelyt interaktiivisten videoiden avulla
 • Koulutus- tai muiden tapahtumien esittely videoilla
 • Rooleihin tutustuminen pelien ja pelillisten elementtien avulla
 • Visualisointi ja tarinallistaminen kaikkiin em. liittyen
 • Virtuaaliset rekrytointimessut, jossa esitellään erilaisia rooleja ja käyttäjä voi liikkua tilassa itsenäisesti
 • VR-chatit ja -haastattelut
 • Tehtävät ja haasteet tiimiytymiseen, osaamisen testaamiseen, sekä käyttäytymistestit
 • Osallistuminen yrityksen erilaisiin tapahtumiin videoilla, esim. kesäjuhlat, hackathonit, SIGit, yms.

 

Mihin muuhun voisit kuvitella VR- tai AR-ratkaisuja käytettävän rekrytoinnissa?