Share

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu Sulavan joulukalenterissa, http://www.sulava.com/2014/12/osallistamisesta/

Yhteisöjen hyödyntäminen ja co-creation ovatkin jo blogissa tulleet aiemmin esille, mutta haluan lisätä keitokseen vielä yhden näkemyksen ja kerrokseen.

Osallistaminen on monin tavoin ollut osa yritysten arkipäivää jo pitkään, joillekin luonnostaan, joillekin pakosta, joillekin vahingossa. Osallistamisesta ja nk. crowdsourcing-mallista (tai parviäly, sorsastaminen, joukkoistaminen, talkoistaminen, mitä nimeä sitten haluatkin käyttää) voi olla montaa mieltä, mutta näin joulun alla on hyvä muistuttaa, että Raamattukin on yhdenlainen crowdsourcingin tuotos, vähän kuin esihistoriallinen oman aihepiirinsä ja uskontokuntansa Wikipedia. Joku on kuratoinut erilaisista Kristinuskoon liittyvistä tarinoista kokonaisuuden, joka tänä päivänä Raamattuna tunnetaan.

Suomessa yhteisöllisyys on näkynyt mm. open source – liikkeen ja erityisesti sitä kautta Linuxin syntytarinassa. Vaikka siitäkin voi olla montaa mieltä, on vaikea kieltää etteikö yhteisöllisessä toiminnassa, tässä tapauksessa yhteisöllisessä tuottamisessa, olisi tolkkua. BOINC ja Seti, 99designs ja iStockphoto, Amazon Mechanical Turk ja Quora, ja lista jatkuu. Erilaisia verkkopalveluja yhteisöjen osallistamiseen ja hyödyntämiseen löytyy loputtomasti. Koko sosiaalisen median perusajatus tukee yhteisöjen osallistamista erilaisiin asioihin, ne on rakennettu niin että sisältöjä tuotetaan, kuratoidaan, jaetaan ja jalostetaan eri tavoin. Kyse on enemmänkin siitä, mitä haluat tehdä, kuin siitä löytyykö siihen palvelu jolla voit osallistamista jalkauttaa ja hallita.

Suomi on ollut jo pitkään yhdenlainen crowdsourcingin luvattu maa, meiltä löytyy suuri joukko alansa johtavia ja/tai kiinnostavimpia startup-yrityksiä, jotka auttavat organisaatioita eri tavoin hyödyntämään joko ulkoisia tai sisäisiä yhteisöjään. Meiltä löytyy Microtask, Transfluent, Audiodraft, WOT, Wreckamovie, xTune, ja totta kai Innopinion, vain muutamia mainitakseni.

Nyt kun meillä on alkamassa uusi vuosi, ehdotan seuraavaa. Kun maamme talous on siinä kunnossa kuin se nyt on, mitä jos alkaisimme kaikki osaltamme puhaltaa yhteen hiileen ja rakentamaan tulevaisuutta joukolla. Saisimmekohan me poliittiset päättäjät niin valtakunnan kuin kunnallisellakin tasolla kuuntelemaan mitä kansalla on sanottavaa tämän maan uudesta kurssista? Saamme toki kasattua uuden eduskunnan ja hallituksen seuraavissa vaaleissa, mutta vaalien väli on pitkä ja ne lupaukset tahtovat kovin helposti unohtua tai muuttuvat edustajan kannalta vähemmän ”haastaviksi” toteuttaa tai vähemmän akuuteiksi kun vaalit ovat ohi.

Miten voisimme kukin tuoda esiin näkemyksemme ja auttaa jalostamaan ideoista toteutuskelpoisia tuotoksia joilla saadaan kansakunta jaloilleen? Riittääkö meille otakantaa.fi, suomijoukkoistaa.fi – harjoitus, ja muut yleiset palvelut, vai miten saamme kansan rivien kokemuksen, viisauden ja näkemyksen hyötykäyttöön? Vai haaveilenko liian suuria, riittäisikö joululahjaksi yksittäisten toimialojen tai yksittäisten yritysten kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden parantaminen? Mitä mieltä Sinä olet, mistä aloitetaan ja miten?